Vooraanzicht De Krachtcentrale (Foto: Jet Helsloot)

Over ons

Een levendige en dynamische omgeving met haar bewoners en café restaurant. Geen gerestaureerd Rijksmonument als décor maar een levenswerk dat met eigen handen is getransformeerd en gerealiseerd door de eigenaar, ontwerper & kunstenaar Peter Kos.

Vanaf het begin was het duidelijk, en zichtbaar op de maquette, dat het een eigenzinnig architectonisch ontwerp zou worden van de eigenaar Peter Kos. Geen gewone restauratie maar een transformatie en het verwezenlijken van een visie:

“De Krachtcentrale behouden voor het Gooi en te ontwikkelen tot een multifunctionele, inspirerende en toegankelijke locatie”.

Stijl & Karakter

Een karakteristieke industriële uitstraling  in de “Nieuwe Zakelijke” stijl gecombineerd met een verrassend creatieve indeling en constructie. Een tegenstelling met een zeer geslaagd eindresultaat. 

Om de hoogte en ruimtelijkheid te behouden werd er een vrijstaande toren met een zelfdragende stalen constructie “in” het hoofdgebouw geplaatst. Door deze open structuur zorgen de kenmerkende raampartijen voor een natuurlijke lichtinval op alle niveaus. De ontstane transparantie en het gebruik van primaire materialen als beton, staal, hout en glas is het eindresultaat puur, stijlvol en multifunctioneel.

Historie

De Krachtcentrale, gebouwd in 1938, maakte deel uit van de Balatum NV. Het bedrijf nam in 1929 de Nederlandse vloerzeil fabriek in Huizen over en produceerde in 1931 al 120.000 m2 vloerbedekking per dag. De fabriek had dusdanig veel elektriciteit nodig dat er besloten werd op eigen terrein een Krachtcentrale te bouwen voor stoomproductie . De gebruikte brandstoffen waren respectievelijk kolen, olie en gas en werden via de haven van Huizen aangevoerd. Het stoom werd d.m.v. turbines omgezet in elektriciteit en zo werd de fabriek zelfvoorzienend en was uitbreiding mogelijk. In 1967 werd De Krachtcentrale uit bedrijf genomen en gesloten.

Bouwstijl

De Krachtcentrale is een voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid, een strakke bouwstijl die in Huizen zeldzaam is. Het is een van de eerste gebouwen in het dorp waarin bewapend beton is gebruikt, afgewerkt met een dunne, grijze pleisterlaag. Kenmerkend zijn onder meer ook de hoge ramen in stalen kozijnen en de glazen verdeelwanden.

Het ruim tachtig jaar oude gebouw is voorzien van een complete nieuwe buitenschil. Onder deze strak gepleisterde en geïsoleerde laag gaat een geavanceerde techniek van slangen voor verwarming en koeling schuil. 

Door het toepassen van de WarmBouw techniek en diverse andere duurzame maatregelen, zoals zonnecollectoren, warmtewisselaar, heatpipes en een WTW-installatie loopt de Krachtcentrale voorop waar het gaat om de toekomstige eisen aan de Energieprestatie-coëfficiënt (EPC) voor publieke gebouwen.

Krachtvoer

Gedurende de renovatie van De Krachtcentrale zijn er twee edities van Krachtvoer uitgebracht, waarin de transformatie van het historische pand naar een moderne ruimte uitgebreid is gedocumenteerd. In deze edities nemen we je mee op een visuele en informatieve reis door de verschillende fases van de renovatie, van de eerste bouwplannen tot de feestelijke opening. Bekijk hieronder de twee edities:

05/2018
Krachtvoer nr. 2

04/2018
Krachtvoer nr. 1

Het restaurant is in augustus geopend van donderdag t/m zondag vanaf 12.00 uur.